Posted on Leave a comment

Rumusan Kaji Selidik Kelab Akar Umbi Bhgn-2

Bahagian kedua kaji selidik ini memberi tumpuan kepada tempat latihan yang digunakan.

Sebanyak 92.9% kelab menjalankan latihan di padang rumput. Manakala yang selebihnya menggunakan padang rumput tiruan. Apakah perbezaan ketara antara 2 jenis padang ini?

Secara ringkasnya, berikut adalah perbezaannya:

No/Jenis Padang Rumput Tiruan Rumput
Permukaan Rata, bebas lubang dan kawasan tak berumput. Kebanyakan padang rumput adalah tidak rata. Mempunyai kawasan yang tidak berumput, berbonggol dan mendap.
Tempoh penggunaan Padang rumput tiruan boleh digunakan setiap hari dan dalam semua jenis cuaca. Baik semasa dan selepas hujan, tanpa kebimbangan merosakkan permukaan. Dengan tiada ada “down-time”, kadar penggunaanya adalah lebih tinggi. Padang rumput memerlukan masa untuk berehat / pulih. Terutama sekali selepas hujan lebat.
Risiko kecederaan Tinggi. Banyak laporan menunjukkan pemain mengalami lebih banyak kecederaan (terutamanya lutut, buku lali dan kaki) Kurang berisiko kerana permukaan tanah yang lebih lembut. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada jenis tanah juga. Jika tanahnya keras dan berbatu seperti di kebanyakan padang sekolah, risiko kecederaan juga tinggi.
Suhu padang Suhu permukaan padang pada waktu tengahari boleh mencapai hingga 60 darjah celsius. Ini cukup panas untuk menyebabkan dehidrasi, strok haba dan lepuh di bahagian bawah kaki pemain. Tidak seperti padang tiruan.

Apakah pendapat anda tentang latihan/perlawanan yang diadakan di padang tiruan diwaktu tengahari? Adakah faktor keselematan pemain-pemain diutamakan dalam hal ini?

Jika dirujuk graf diatas, jelas bahawa padang sekolah, dan padang awam mendominasi lokasi tempat latihan. Ini kerana jumlah padang tiruan adalah tidak banyak dan melibatkan kos penyewaan. Jadi apakah peranan majlis perbandaran/daerah dan sekolah didalam hal ini? Adakah mereka memantau kualiti padang dengan kerap?

Jadi apakah peranan majlis perbandaran/daerah dan sekolah didalam hal ini? Adakah mereka memantau kualiti padang dengan kerap? Bagaimana pula dengan peranan FA daerah dan negeri?

Selain faktor bilangan padang rumput tiruan yang sedikit, faktor sewaan adalah yang memainkan peranan paling penting. Sila rujuk graf berikutnya.

Bagaimana pula dengan kualiti padang yang digunakan? Sudah tentunya kualiti padang rumput tiruan adalah baik jika dibandingkan dengan padang rumput biasa. Adakah perkara ini perlu dibiarkan begitu sahaja? Apakah yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kualiti padang sekolah dan padang awam?

Perlu diingat, pembangunan bola sepak akar umbi bukan hanya melibatkan kelab-kelab dan akademi-akademi. Bermain bersama rakan-rakan di waktu lapang juga boleh menghasilkan pemain-pemain yang berbakat. Tidak semestinya hanya di waktu latihan kelab.

Yang paling diutamakan adalah keselamatan di tempat latihan. Adalah menjadi tanggungjawab utama oleh setiap kelab dan juga jurulatih agar menyediakan tempat latihan yang selamat.

Pemeriksaan perlu dilakukan sebelum dan selepas latihan. Pastikan padang bersih dari barang yang berbahaya, dan juga menggunakan alatan yang selamat.

Tempat latihan yang selamat akan memberikan kesan positif kepada pemain-pemain.

Adakah “memadai” itu sudah mencukupi? Apakah yang perlu dilakukan untuk menambah baik tahap keselamatan di tempat latihan anda?

Bersambung..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *