Posted on Leave a comment

3 Perkara Yang Wajar Diamalkan Oleh Jurulatih Akar Umbi

Jurulatih boleh menjadi guru yang sangat baik jika memahami dan mengambil tahu tentang kanak-kanak yang mereka latih dengan lebih mendalam. Jurulatih perlu memberikan perhatian kepada kanak-kanak supaya dapat membantu mereka sentiasa positif tentang diri mereka, keupayaan mereka dan kebolehan mereka. Ini boleh dimulakan dengan memberi pengalaman yang positif semasa latihan dan perlawanan.

This is how we begin to prepare our youngest players to play, enjoy and develop through football.

Berikut adalah 3 perkara yang wajar diamalkan oleh jurulatih ketika latihan mahupun perlawanan :

  1. Pastikan Mereka “enjoy“:
   • Mereka bermain bola atas bermacam macam sebab, bukan hanya bercita cita untuk menjadi pemain bola sepak. Hasil kajian menunjukkan 90% kanak kanak bermain bola kerana “football is fun” dan “i love football game“.
   • Adalah penting bagi seorang jurulatih memastikan sesi latihan atau perlawanan adalah menyeronokkan dan meningkatkan rasa minat kanak-kanak terhadap bola sepak atau aktiviti fizikal.
   • Perlu diakui betapa pentingnya perasaan kanak kanak dan bagaimana ini dapat mempengaruhi sikap mereka terhadap aktiviti sukan dan fizikal. Seorang jurulatih yang mahir dalam aktiviti yang melibatkan kanak-kanak dengan cara yang sesuai dan bersesuaian dengan usia dapat mewujudkan persekitaran yang akan disukai dan dinantikan oleh kanak-kanak.
  2. Sentiasa Positif
   • Ketika melatih kanak-kanak, jurulatih harus peka apabila mereka melakukan perkara-perkara dengan baik, apabila mereka melakukan apa yang jurulatih minta dengan cepat, dengar kata kata jurulatih dengan baik, bantu satu sama lain. Anda mungkin mengatakan bahawa ini tidak ada kena mengena dengan menjadi jurulatih bola sepak. Ini salah! Ini kerana setiap tindakan jurulatih memberi kesan kepada mereka dalam membentuk tingkah laku dan sikap mereka untuk masa depan.
   • Ibu bapa dan jurulatih harus sentiasa positif, “This comes from focusing on what children CAN do instead of reminding them of what they CAN’T do!”
  3. Banyakkan Senyum
   • Kanak-kanak mungkin membentuk ikatan yang lebih kuat dan hubungan dengan orang yang tersenyum (dan membuat mereka tersenyum). Pembangunan mereka yang berumur sehingga 5 tahun telah didorong terutamanya oleh “sensory motor system ” mereka. Bagaimana mereka “feel” adalah penting pada peringkat perkembangan ini dan jika kita mahu kanak-kanak itu cintakan sukan dan aktiviti fizikal maka pengalaman pertama ini harus diingati, menarik dan menyeronokkan.
   • Jurulatih perlu mengambil perhatian secara individu supaya mereka merasa diri mereka bernilai, selamat dan bersedia untuk belajar.
   • Ini semua kedengaran sangat asas tetapi pendekatan jurulatih mestilah bersemangat, positif, penyayang dan baik. Jurulatih digalakkan untuk menyediakan aktiviti yang menarik, mencabar dan menyeronokkan untuk anak-anak yang mereka jurulatih.

 

Sumber : FAEducation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *